Online Diary ◕‿◕ najeeha ramli ◕‿◕: 2011

December 30, 2011

Selamat Tinggal 2011 Dan Selamat Datang 2012

assalamualaikum korang sume . . hope always sehat2 je erk. . btw cuti2 nie bosan right ? tahun 2011 dah pon melabuhkan tirai. ."goodbye 2011 and welcome 2012". . 2011 memang bnyak sgt memory yang x dapat jieha nak lupe. . jieha pon ase korang pon same kan. . memang susah kene nak lupekan setiap bnde yang pernah kite lakukan or yang terjadi at diri kite. . btw anggap tu sume sebagai satu memory and sematkan lah at hati korang. . sediakan satu tempat at hati korang. . hehehe
tahun 2011 bagi jieha ? it's so amazing dude (!). . why ? sebab tahun 2011 lah yang bnyak mematangkan jieha dalam bnyak bnde. . lawak kan bile dgr. tapi tu lah hakikatnye. .
lau nak cerite satu2 memang panjang berjeler lah. .

antare memory yang x dapat jieha lupe,. . mase 3/1/2011. . lau x silap jieha hari first skolah bg sesi 2011. . hari tu lah jieha meet kengkwan yang happening,sporting and open-minded. .
mase tahun 2011 jgak lah team hoki skolah jieha jadi johan..mhuhuhuaaa (!)
johan ? tak sangke bole dapat johan. . btw that;s the best memory pasal hoki bagi jieha . .
tahun 2011 jgak lah jieha start kenal dunia luar ..jgn salah sngke lak ye. . mksd jieha . .jieha start berkawan ngan blogger2 lain.. bertukar pendapat. .macam2 lah. .
tahun 2011 jgak lah jieha meet adeq angkat baru. . like "intan suraya" , "yuliy minimarrow" ,"tasya tasyameer". .

tahun 2011 jgak lah jieha start mengenali dye "capitah H". . "awak memanag sweet sgt2. .sye brsyukur dpt kenal awk. . jieha ingat ag first time mase awk nal tackel jieha. . lau nak ingat2 alik lawak sgt2. . tapi tu baru namenye gentleman kan. .tapi syng nye kan awak. . relation kite x macam yang kite idamkan..tak macam yang kite impikan kan awk. . tapi awk jgn risau kite kan muda lagi. . if ade jodoh tu x kemane kan . .hope awk sehat2 je keyh. . solat x tnggal ..ermm .. cm tu lah.. satu je jieha nak awk tau. . awk sentiase ade at hati jieha. . janji2 awk sume tak kan jieha lupe..macam yang awk cakap jgak kan ..awak x lupe at janji awk.. take care sweetheart (!)."-(pesan jieha buat dye )-

azam ? lau azam 2010 jieha nak get 8A at PMR kan. .mase 2011 azam jieha nak change ape yang jieha x dpt change mase 2010. . like attitude jieha.. hehe
kalau ditanye azam 2012 jieha ape ? jieha akan jawab nak score straight "A". . insya'allah. . yang penting doa and usaha. . btul x ?
cume kan bile nak bergelar "spm candidates" nie cm berdebar2 lah. .
sepanjang exam2 yang jieha buat jujor jieha ckp jieha x penah nak prepare awl. . jieha jenis student yang suke study last minute. . kadang tu nak masuk dewan baru dok sebok nak belek2 buke. .ag satu tabiat jieha bile nak study kan.. jieha suke dgr lagu or MP3. . pakai earfon pastu pasang kuat2.. dgn care tu baru lah ape yang jieha bace masok at kepale ..pelik right ?
tapi xde lah pelik sbb lain org lai care..tak sume org same..
ade someone tu lebih suke buat latihan dari bace buku. . macam jieha nie malas nak buat latihan..hehe (burok beno perangai kan)
k lah ape pon . .that's all yang bole jieha share ngan korang about my daily life.. hope tahun 2012 adalah tahun yang lagi better ..salam..
# NOTA KAKI : memory always remind (!). . #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 29, 2011

Happy Birthday To You Harrys

assalamualaikum sume. . hah! hary nieyhh 29/12 kan . . awal2 pagi ag jieha dah ade depan laptop nieyh.. semangat nak wat entry pasal date ary nie. . hehekk
kenape dgn 29/12 neiyh ?
acctually tu befday someone yg jieha sayang .. btw now kami just kawan jea. . jgn salah sngke..
kalau dulu time befday jieha dye orang yang kedua wish jieha but now jjieha nak jadi orang yang pertama wish dye ..
jieha ingat ag time befday jieha tu kiteorang bawu knal2 ag.. x expext lak dye nak wish jieha sbb lau x silap jieha time uh jieha x pnah gtau pon pasal befday jieha. .
meyh kite ramai2 same2 sape someone uh ?

hah (!) tu yang at ats uh. . oke jieha admit pic dye uh mmng bnyak dlm blog jieha kan. . haha
oke .. today is harrys khayrul befday.. erm.. ngah wat ape lah agak nye dye kan. .
ngah maen baling telur ngan tepung kowt..
haha.. mstii best kan awk..
harrys .. jieha ingat leh celebrate befday harrys same2 tahun nie tapi ape nak buat x de rezeki kite nak meet lah. . harrys skunk pon bz ngan game2 ragbi kan..
so jieha x nak kacau..
btw dear harrys.. eppy belated befday dear. . hah (!) dah tua dah . . perangai tu tak payah cam bebudak .. be matang sikit tau.. haha
sorry jieha x dapat nak meet harrys.. hope someday kite dapat jumpe erk..
jieha doakan harrys sehat2 selalu.. ag sucsess ngan game ragbi harrys .. be the best player dear. . i hoppe so someday anty harrys dapat jumpa someone yang ag baek dari jieha. . hehe
kalau dulu befday jieha awal2 ag harrys bole wish skunk befday harrys jieha lak awl2 wish ..oke that's all . .
korang.. sorry erk emo sket lah. .
# NOTA KAKI : why jieha x sabar sgt ngan 29/12 kan.. sbb tu lah.. korang dah tau kan.. haha
oke dear harrys khayrul.. if awk baca nieyh..saya nak awak tau yang awak x terlintas pon untuk saya lupe kan .. #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 28, 2011

Love Like War

assalamualaikum korang. . ngeerr (!) ary nie jieha bz sgt. . pagi2 dah kuar uma nak g beli buku at skolah.. rajin pulak kan.. pagi2 dak sebok dok bertaur panjang-panjang at kantin.. haha
sabar tak sabar la kan. .btw . . past je beli buku jieha tak alik uma .. hehe
jieha g uma membe dok lepak2. . makan.. and the best damm thing tolong dye siap kan bunga telur. .ala prepare tok cukur jambul anak buah dye.. haha best sgt. .
and now lupe kan pasal story merepek at ats uh .. ahaha
jahat beno kan..
bosan lah malam2 nieyh. . tak tau nak buat ape. .
korang mau tau tak ? tadi mase online facebook jieha bnyak baca status yang marah2 sbb "cinta" . .haha bile dgr cam lawak kan. .bnyak yg tukar relation dorang kepade "single" why?
gaduh lettew. .yang lawak uh lepas tukar "singgle" tak lame past uh dorang " in relationship " alik.. atoto
camane uh ? korang pk la sndiri . .haha
cinta tu macam perang kan.. senang nak start but susah nak hentikan..bile pk2 cinta tu power sgt ke ? yela sampai ramai yg sanggup buat something yang damm samate2 untuk "cinta". .

haha. . something yg damm cmane ? macam snggup toreh2 tgn.. bnde skunk dah jadi trend lak kan.. bile break je.. msty toreh tangan lah bagai.. lau tak pon makan panadol ,. and dll. .
kadang2 tu kesian la jgak. . acctually bagi jieha lah kan bnde tu sume lagi mmatang kan lah .. korang jgn lah pk bukan2. . kumbang bukan sekor.. prjalanan hidop pnjang ag.. ag pon korang kan muda ag.. right ? oke lah smpai sini jelah .. nite korang.. nite diary !. . haha nite lah sgt kan.. salam. . :)
# NOTA KAKI : jieha eppy sgt sbb kasih lame bertaut kembali. . ececehh ! tak de lah joke jerk ..appy sbb excited tak sabar tnggu 29/12 nie. . haha #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 26, 2011

Si jantung Hati . .

assalamualaiku, sume .. wahhh ! blog jieha dah berwajah baru .. awesome right !
sume nie hasil kerja kak ara . . thankz a lot kak. .jieha anggap nie present tok jieha dari akk. .Ilysm !
tema still pink .. dah jadi favourite lak..
btw .. lame dah x hupdate blog. .entah lah bnyak bnde jieha pk.. mcm2..
bile dok termenong jerk msty de bnde di pk.. ahahakk
jieha nak story about someone nie. . si jantung hati ? entah lah no komen untuk soalan tu. .

siape dye biar lah rahsia dulu. . sampai mase nye jieha msty inform punye lah. . haha
org tua2 ckp yg baek2 tu jgn di lambat-lambat kan x elok. .poyo jelah jieha nie.. haha
oke2 sebelom tu jieha nak mintak maap atas penggunaan "aku" at sape yang laki tua dari jieha..
jom start bace ape jieha merepek :
oke that's boy baek beno ngan aku. . kita kenal di mukabuku. . acctually kiteorang knal dah lame. . rasenye dri tahun lepas.. start at kem.. just jarang bertegor jerk. .
nak tau x nape jieha suka at dye ?
perkare yang paling besr about dye nieyh kan. . dye nie carring beno pasal jieha.. atototo
so sweet dear. .
-jieha suke at dye coz suare dye cm budak2 .. haha
jieha tak penah bosan lau bergayut dgn dye.. sbb dye nie jenis yang bnyak ckap. .
cdye ingat sume tarihk penting pasal jieha .. pasal "kami" . .rase indah sgt kan bile ade yang tau nak hargai kite..
yang paling sweet uh . . dye jadi pendorong smangat jieha tok blaja rajin2. .
jieha ingat ag dye ckp " awak. . lau awk nak jadi konselor kene la blaja rajin2. . anty dapat keje bgs awk jgak yang senang. . family awak yang senang. .tapi satu jerk.. tlg jgn lupe saye . .saye syg awk sgt. ."
siyes jieha terharu bile dye ckp cmtu. .
memang la ramai yang cakap bercinta zaman remaja nie bnyak yang "cinta monyet".. tapi not at all keyh. .
harap-harap lah tak kan.. haha
rase nye nak je jieha penuh kan tulis entry pasal dye.. tapi jieha respect dye..
sampai mase jieha gtau korang ye..sape lah si jantung hati yang terpilih tu kn..
-dear (Capital ?) saye hargai awak sbb awak tau hargai saya. .saya sayang awak sbb awak sayang saya.. saya care about awak sbb awk carring at saya. .event awak simple person .. saya x kesah sbb tu la yang saya suke. . biarlah awak simple asal kan awk hati awk x simple right?
event awak bukan yang first hope awk yang last tok saya. .
kite dah pasang janji kite kan . . hehe
sweet sgt dear. . but saya paling tak suke awk cakap " if awak mati dulu ape akan jadi at saya ? sape nak tgok2 kan saya .. if awak pergi anty awak x nak saya nangis dpan kubor awk ". .
saya tak suke dgr !. .saya x nak sume tu jadi. . hope ape yang kite rancang kan mnjadi. . biarlah Yang Esa tentukan . .
erm. . that's all entry tok kali nie. . thankz coz korang sudi bace coretan dari jieha ..
# NOTA KAKI : thankz to kak ara. . love it kak. . thankz sbb bnyak ajar jieha pasl dunia blogger nie.. jieha akan wt stu entry about akk soon. .
dear (capital ?)ilys dear. .
remember ! u can take ny heart but don't break'it. . saya mintak maap sbb bnyak lawan cakap awak.. degil keras kepale.. tak pasal2 awk kene follow ngan pragai saya kan. . so sweet dear .. #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 22, 2011

Tanda Lelaki Sayang Kita

assalamualaikum korang sume (!).. hhee rindu seyh nak blogwalking..lame beno x wat hupdate..line broadband tu jeles beno ngan jieha.. ececehhh (!)
ary tu g byr broadband kene rm 159.90.. mmmakkk aii (!).. terkejut seyh.. haha tu lah online x ingat dunia..:D
btw..ary niey jieha punye entry jiwang skey la.. tajuk nye "tanda lelaki sayang kita".. haha
entry nie jieha buat sbb ade sorang gades nieyh mintak pendapat jieha .. advised nie di minta oleh adeq lina . .
hehe.. jieha just share ape yang jieha tau je keyh.. dear adeq lina hope kamoo enjoy ye :D. .
tapi if korang nak follow entry nie pon x ape.. ape salah nye kan ?? lagi bagus right ? hah
k lah jom bace :
Apabila seorang lelaki benar-benar jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas, perubahan sikapnya dapat dilihat dengan jelas. Hati lelaki yang dianggap keras selama ini, tiba-tiba menjadi selembut kapas. Bahkan lelaki yang mabuk cinta sanggup berkorban dan melakukan apa sahaja untuk kekasihnya. Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Namun kaum wanita janganlah mengambil kesempatan di atas pengorbanan yang dilakukan lelaki untuk korang ..

Sekiranya korang menyedari teman lelaki korang sentiasa bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kamu dengan rela hati, nyata korang tidak silap memilih teman hidup. Situasi ini terang-terangan sudah menjelaskan perkara sebenar. Dia bukanlah jenis orang yang berdamping dengan korang sekadar suka-suka ataupun untuk mengambil kesempatan,tetapi atas dasar cinta yang sebenar. Betapa beruntungnya korang... ( nak jgakkk !) haha

Selain itu, jika teman lelaki korang sentiasa buat hati korang senang dan terhibur, itu tandanya dia inginkan perhubungan yang serius daripada korang. Sudah tentu dalam sesebuah hubungan kita inginkan sesuatu kenangan yang manis untuk dikenang. Jadi tidak hairanlah lelaki sebegini sentiasa inginkan suasana ceria setiap kali berdampingan dengan orang yang dianggap istimewa dalam hidupnya. Padanya, sudah menjadi tanggungjawabnya untuk membuatkan hati orang yang disayangi sentiasa senang dan terhibur.

Jangan korang anggap teman lelaki korang seorang yang kuat membebel sekiranya setiap masa dia cuba bagi nasihat at korang. Ingat, nasihat bermaksud mengingati. Dia akan sentiasa mengingati orang yang dia sayangi agar hubungan yang terjalin berjalan lancar tanpa sebarang masalah. Itu tandanya dia amat menyayangi perhubungan di antara korang. Jadi, terbukalah mendengar nasihatnya.

Cemburu! Satu sikap yang paling tidak disukai oleh kebanyakan insan yang bercinta. Namun jika diamati, cemburu sebenarnya tanda seseorang itu terlalu menyayangi kamu dan tidak mahu hati kamu berubah. Bukan bermaksud dia ingin mengongkong kebebasan korang, tetapi dia cuba mengambil berat setiap apa yang dilakukan oleh kekasihnya pada setiap inci. Jika korang setia padanya, tidak salahkan dia cemburu asalkan tidak cemburu buta!
Jika sudah sayang, macam-macam akan korang fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu. Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja. Kalau boleh biarlah ke jinjang pelamin, baru berbaloi!

Korang pasti pernah melalui situasi di mana teman lelakimu marah dan sentiasa curiga setiap kali korang bercerita atau berjumpa mengenai lelaki lain di hadapannya. Jangan risau. Bukan bermakna si dia ingin mengongkong perjalanan hidup korang, tetapi risau sekiranya korang mula berpaling tadah apalagi setelah korang berjumpa dengan lelaki yang boleh menjadi pencabar terdekatnya. Ini tandanya cintanya begitu mendalam terhadap korang..
Ada juga lelaki yang cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebih-lebih lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya korang bersikap acuh tidak acuh. Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya korang boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain. Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada korang.. .(fact !)
Lucu tapi hakikatnya begitulah apabila teman lelaki korang berperangai pelik tidak ubah mcm budak2 semata-mata untuk mendapat perhatian daripada korang.. Si dia nak bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah korang sayang. Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya. Jangan pula korang sangka manjanya itu mengada-ngada. Bukan senang lelaki sanggup mengubah sikap machonya kepada seorang lelaki yang berperawakan manja. Hanya untuk orang yang disayangi je tau.. haha
tak bole nak bayang kan lahn.. :D
Korang hadapi masalah dan orang pertama yang datang tolong korang adalah BF korang kan. .. Tandanya dia tak nak tgok korang susah dan rasa bertanggungjawab untuk membantu. Si dia akan menjadi orang yang paling rajin dan sanggup melakukan apa sahaja asalkan korang senang dan tidak dibebani kerja ataupun masalah. Beruntungnya!
Kamu memberitahunya yang kamu akan ke satu-satu tempat untuk satu jangka masa yang agak lama. Tiba-tiba dia jadi menggelabah dan tidak menentu. Itu tandanya si dia langsung tidak boleh berjauhan dari korang dan korang tidak perlu ragu lagi tentang kesetiaannya.

Sekiranya teman lelaki korang sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “you masih sayang i?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang korang kepadanya jadi luntur. Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar korang tahu betapa si dia sentiasa mahu korang ingat diri korang sudah dimiliki olehnya.

Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan. Tak ke korang terharu bile tgok seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi korang. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buat korang.

Dan pengorbanan paling besar sekal gus menjelaskan lagi betapa si dia menyayangi korang apabila teman lelaki korang lebih mementingkan diri korang berbanding dirinya. Apa sahaja yang dilakukan semata-mata untuk korang. Asalkan korang sentiasa selesa dan berasa selamat setiap kali bersama dirinya. Jadi, HARGAILAH Lelaki dan terimalah mereka seadanya.... Berilah diri korang peluang untuk kembali mencintai seseorang yang bergelar LELAKI..
so.. that's all je yang bole jieha share ngan korang sume keyh.. renung2 kan lah ye.. btw salam ..
# NOTA KAKI : advised jieha jgn ingat sume laki nieyh same. . tak sume laki nie jahat.. don't judge someone to just look under the cover dear. . nilai lah betul2..#
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 17, 2011

Sejarah Mungkin Berulang ? Tidak Keyh !

assalamualaikum korang sume. . atototo. . sakit pale lah . . tbe2 jerk nieyh . .alahai ! mintak tydo capat la tu. .
korang tadi kan mase jieha dok sorang2 . .jieha teringat at satu memory nieyh. . about jieha jugak lah. . haha
sowey erk jieha nie jenis yg x leh dok sorang sebab anty bole pk bukan2 pastu suke berkhayal. . haahha..
btw .. cam nieyh. . teringat at kengkwan jieha yang suke dok amik kesempatan at kebaikan yang jieha buat tok dorang. . kenape lah sume nie bole jadi kan. . nak salah kan takdir tak bole jgak.. maybe sbb takdir menentukan sume tu lah jieha sedar. . and belajar dari kesilapan jieha sendiri. . .mulut orang memang susah kite nak tutup right ?

belajar dari kesilapan ? bnde tu lah yang mengajar jieha tok trus move on . . dulu mase jieha form 3 perangai jieha mulai lain. .kpale otak jieha da tak gile2 cam dulu.. kengkwan pon mule mngata. .macam2 dorang cakap. . tapi it's oke kwan . . segalanye dah terbukti sape btul and sape salah. .
bukan jieha nak aib kan but. . kadang2 jieha terase lah jgak.. lah biase lah name pon manusia biase kan. . btw chill lah ~~

cinta ? hah ! pasal cinta ? kalau nak di ingat balik start2 couple nie mase form 1 . . ammbboooiii ! awal nye..before tu just family angkat jerk. . cam abg/akk/.adeq angkat..haha
alah.. cinta monyet je kawan.. ingat senang ke nak carik true love ? susah seyh. .
lau di bagi pilihan kan jieha nak laki cam shah jehan.. huahuha..
entah pape lah kan. . insya'allah allah tu selalu tolong hmbanye yang brsabar kan . .
kepade guys yang pernah jieha sayangi. . hanye doa yang mengiringi korang . . hope korang selalu happy2 je keyh ..
cinta tu macam perang kan.. senang nak mula kan but susah nak hentikan. . :)
advised jieha . . kalau korang rase sayang korang jage lah leklok !. .belajar lah tok setia . .:)
after ape yang berlaku. . ape yang jieha lalui spanajang umor jieha 16 thn nie..ape yang jieha dapat .jieha bersyukur sgt. . jieha ade kengkwan yang prihatin., sabar ngan perangai jieha. . jieha ade family yang caring. .
tugas jieha skunk "belajar". . toksah dok pk pasal cinta lah bagai. . x de faedah.. cinta monyet je tu. . haha
ape yang jieha rase skunk eppy sgt2. . bangge mcm2 lah..smpai x terkate..
nak nangis pulak. . haaaiisshh ! hati jieha nie cepat tersentuh .. al maklom lah. . :)
erm.. hope sejarah x kan berulang lagi.. cukop lah sekali jerk lalui nye..
event sekali tapi mcm2 rase jieha dapat.. atototo
k lah korang that's all je..salam
# NOTA KAKI : ape yang tercoret at entry atas tu tulus dari jiwa jieha.. dan sume datang dari ape yang jieha rase. . #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 16, 2011

hari ini . . esok dan selama nye (!)

assalamualaikum korang sume (!).. jawab jgn x jawab suda. .
hari nieyh 16/12/2011 . . lagi bape ary je ag nak bkk skolah. .haha
oke . . jieha de something nak share ngan korang sume nieyh . . cm biase la..
bile jieha online mukabuku je nmpak muka dye. .punah rase nye. . tapi ape bole buat . .kite x bole nak putar balik mase. . kalau lah doreamon tu wujud at zaman kite nie msty ramai yg mntak dye putar alik mase. . tapi sayang . . doreamon hanye wujud dalam kartun je. . mwhuaa. . (!)
tapi sedih la awk. . tak sangke kan kite bole jadi cam gini. . janji2 kite yang kite buat selalu berlenggar2 at pale otak saye. . susah sgt nak lupa kan awk . .
kadang2 tu bile nmpak je komen2 awk ngan pompuan lain at mukabuku sye rase sakit aty sgt2. .
tak tau knape. . hope awk tau . .event kite xde pape slalen kawan . . sye selalu doa kan awk bahagia dgn org yg awk sayang. .
haha. . sudeh (!) lupakan jerk keyh. .

malam semalam jieha dok lepak dengan kengkawan. . ala sje borak2 . . tbe2 salah sorang kawan jieha tu mention pasal blog jieha . .
she say : jieha asal kau x nak try buat novel. . kau buku kan je ape yg kau post at blog kau tu .. comfirm bnyak page. . haha
jahat beno dorang nieyh kan. .tapi bile di pk alik de btol jgak. . cewwahhh (!) nak jadi novelist? . . tnggi beno impian tu . .
teringin tu ade lah. . tapi tak sure lah bole buat or x .. bukan pe ..kalau dok tulis karangan tu boleh lah. . tapi lau tulis novel nie.. makan mase lah dear. .
btw jieha will try jgak lah. . mane tau lucky jieha bole buat kan.. haha sape tau kan..
jieha da prepare awal2 dah . . pasal name pena .. haha
jieha nak letak "najeeha ramli" . . hikhok (!)
poyo lah jieha nieyh. .
haaisshhh . . lupakan jela ~~~
# NOTA KAKI : "Yesterday is history, tomorrow is mystery, but today is a gift . That is why it is called the PRESENT .". . #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 14, 2011

count on us like ?



assalamualaikum sume. . hehe bile tgok je video at atas nie jieha tringat lak kem mase at mega crystal. . tadi dok selongkar youtube. . tergerak lak hati nak post pasal lagu nie. .
cube korang hayati lirik lagu tu btol2. . mesti korang paham . .
jom hayati lirik nie same2 keyh (!) :

If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
When we are called to help our friends in need

You can count on me like 1, 2, 3
I'll be there
And I know when I need it
I can count on you like 4, 3, 2
And you'll be there
'cause that's what friends are supposed to do oh yeah
ooooooh, oooohhh yeah yeah

If you're tossin' and you're turnin
and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Every day I will remind you

Find out what we're made of
When we are called to help our friends in need

You can count on me like 1, 2, 3
I'll be there
And I know when I need it
I can count on you like 4, 3, 2
And you'll be there
'cause that's what friends are supposed to do oh yeah
ooooooh, oooohhh yeah yeah

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go
Never say goodbye

You know you can count on me like 1, 2, 3
I'll be there
And I know when I need it
I can count on you like 4, 3, 2
And you'll be there
'cause that's what friends are supposed to do oh yeah
ooooooh, oooohhh

You can count on me 'cause I can count on you

event kem tu just tnggal kenangan tapi jieha berani cakap. . susah beno nk lupe kan. . setiap yg jadi mase at kem tu selalu belengar2 at pale otak . .
rindu nak kumpul same .. settle masalah same2. .
haaisshh . .
k lah simple entry dari jieha. . salam. .
# NOTA KAKI : memory still remind. . (!)#
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 13, 2011

Kelebihan makan coklat !

assalamualaikum reader's sekalian . . hehe sorry to say lah korang lately jieha jarang nak menhaupdate blog nie. . kekeringan idea la guy's . . haha
hah(!) tpi entry kali nieyh jieha nak hupdate about "coklat" . . terpk idea nie mase makan coklat siang tadi. . adeq belanje. . haha
jieha tertanye2 jgak ape kelebihan makan coklat. . ade yg ckp mkn coklat nie bgs.. ade yg ckp x ..
cmane tu . . btw it's oke lain org lain pndapat right ? . .

APA ITU COKLAT?

Coklat adalah sejenis makanan yang berasal daripada buah koko yang telah dijalankan proses pengeringan. Proses pengeringan ini adalah bagi menghasilkan serbuk koko seterusnya boleh menghasilkan coklat. Coklat mengandungi tidak kurang daripada 5% lemak sayuran. Manakala, coklat yang digunakan sebagai salutan untuk membuat biskut, konfeksyeneri atau produk coklat yang lain hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 12% likur koko. . .

KELEBIHAN COKLAT

Memang tidak dapat dinafikan lagi bahawa coklat merupakan makanan, minuman dan snek yang popular di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, coklat dianggap sebagai makanan junk dan tidak berkalori, enak tetapi tidak berkhasiat. Tetapi pada hakikatnya adalah sebaliknya. Yang nyatanya, coklat adalah makanan yang penuh khasiat dan berupaya menyumbang kepada keperluan pemakanan secara positif. Sebagai contoh, kandungan zat di dalam coklat susu berbanding coklat putih.

Coklat adalah satu hadiah yang istimewa untuk diri sendiri. Ia juga satu hidangan yang diketengahkan untuk pelbagai majlis keraian baik sambutan hari jadi mahupun majlis perkahwinan. Coklat umpama membawa mesej yang berkata, ‘Terima kasih’, ‘Saya cintakan kamu’ dan ‘Ia khas untuk diri saya’. Makan coklat adalah satu langkah memanjakan diri. Sungguhpun bagi sesetengah individu coklat memberikan ketenangan dan menggembirakan kita, ia harus diambil secara sederhana.

Antara kelebihan coklat yang dikenalpasti:

(a) Membantu meningkatkan memori dan hafalan

(b) Membantu menguatkan hafalan

(c) Membantu menajamkan mata dan minda

(d) Membantu memulihkan keletihan saraf

(e) Membantu menguatkan daya ingatan

(f) Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

(g) Mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung

(h) Meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan

(i) Melambatkan proses penuaan. .


jieha x berani nak habaq pape lah. . sbb jieha x tau sgt . . haha
baru jieha tau. . tergerak lak aty nak interview kengkawan. . entah pape lah kan..haha
but sumber nie jieha take dari google :
"
Melalui kajian yang dijalankan didapati bahawa coklat mengandungi bahan anti-kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalik.
Lemak kok yang merupakan bahan asas di dalam coklat mempunyai ciri-ciri kecairan yang membolehkan ia mudah cair di dalam mulut. Pertumbuhan plak gigi terhalang kerana coklat tidak tersimpan lama di dalam mulut.
Coklat dan serbuk koko mengandungi phenol sejenis bahan kimia yang membantu mengurangkan risiko sakit jantung. Phenol bertindak dengan menghalang lemak seperti zat di dalam aliran darah daripada teroksida dan menyumbat arteri.
Coklat mengandungi nilai tenaga yang tinggi dalam bentuk mudah dan padat.
Secara perbandingan, sekeping coklat susu mengandungi lebih kandungan protein berbanding dengan sebiji pisang, sebatang lobak merah, sebiji oren, sebiji epal atau sejumlah kismis dengan berat yang sama
Minuman koko mengandungi kafein yang lebih rendah berbanding dengan minuman-minuman lain yang terdapat di pasaran". .
that's all ye. .

# NOTA KAKI : sorry lau de salah silap. . acctually jieha x suke sgt makan coklat nie..manis sgt lah..adeq jieha treat kan.. sapu jelah. . haha #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 11, 2011

Lelaki Idaman . .

assalamualaikum korang. . hah (!) jawab jangan tak jawab lak..hoho jahat nye lah.
btw lately nie jieha x de idea lah nk hupdate ape..
tadi jieha dok belek2 buku remaja. .trbace satu rntry nie..haha
lawak lah pulak nak ckp..kecik2 nak gatal pulak..btw jieha just share je keyh . . "sharing is caring" kan..haha
it's about lelaki idaman. .cewwwaahhh (!). .

kalau korang tnye jieha. . mesti lah jieha nak yg cam nieyh :
Lelaki idaman jieha adalah seorang lelaki yang beriman
Yang hatinya disaluti rasa taqwa kepada Allah
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam
Yang sentiasa haus dengan ilmu
Yang sentiasa dahaga akan pahala
Yang solatnya adalah maruah dirinya
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan ALLAH

Lelaki idaman jieha adalah lelaki yang menjaga tutur katanya
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya
Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang

Lelaki idaman jieha adalah lelaki yang menghormati ibunya
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat

Lelaki idaman jieha sentiasa bersedia untuk menjadi imam
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara
Yang menjaga matanya dari berbelanja
Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya

Lelaki idaman jieha tidak pernah membazirkan masa
Matanya kepenatan kerana penat membaca
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir
Tidurnya lena dengan cahaya keimanan
Bangun subuh penuh kecergasan
Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan

Lelaki idaman jieha sentiasa mengingati mati
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat
Yang man buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga
Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian

Lelaki idaman jieha adalah lelaki
Yang tidak terpesona dengan buaian dunia
Kerana dia mengimpikan syurga
Di situlah rumah idamannya
Dan dia ingin membawa jieha bersama
Dialah Lelaki Idaman jieha. .jgn cakap jieha nieyh memilih..tapi mmng lau bab2 gini..msti lah kite nak yg trbaek ..betol x ?


couple2 tu x salah tapi biar lah tau batas masing2. . kan2 ..haha
oke lah that's all je tok entry kali nie..jieha de keje sikit..haha
# NOTA KAKI: sorry tau lau de salah silap ejaan ke kan..maklom lah tgn nie laju sgt nak menaip..haha (poyo) je kan . . #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 9, 2011

Sweet Memory At Kem Mega Crystal . .

Assalamualaikum to all reader's jieha yg trsayang (!). .huh . . miss gilew r nak menghupdate blog nieyh..dekat 4 ary jieha dok x posting pape kan. .acctually ade sebab . .btw sebab jieha g kem lah. .mule-mule tu berat la gak nak g sebab rase 4 ary tu cam lame je kan. .lagi-lagi fon kene amek. .memanh tak lah (!). .
tapi lau nak di pkir balik ade hikmah kan why fasilators buat gitu kan..haha
dah lupe kan je ..redha jelah fon kene amek. . :D
oke-oke backo to old story . .hari prtama at kem mega crystal nie kan rase nye so far so good lagi . .
jieha brtolak dari umah pkul 7.30 lagi. .awl kan ? excited lah konon . . hikhok (!)
mase nak g uma jieha dok pakai baju kurung . . dah macam pompuan melayu trakhir suda. .haha
tgok kengkawan pakai t-shirt. .erm. .sabo jelah kan. .
mase dah naik bas tu jieha ingat ramai sgt lah yg g . .rupe nye sikit je. .abg tu ckp yg di jemput 200 org tapi just 95 org je yg hadir. .haisshh . .(!)
pasal bilik lak ? bilik oke je ..jieha leader . .haha (promote pulak)
malam pertama at kem mega crystal ? ergghh (!) tension-tension. .~~nak tau kenape. ? biarlah rahsia. .bkn pe akk tu pesan x baek dok bukak aib org laen. .dose . .haha
btw team jieha sume oke je..fesi kak liyana. .leader asman. .prebet yg lain shafie,mirul,wan,ainnur,eyra,mai,mie,fatin and jieha sndyry. .group jieha nie cam gile-gilew sikit..kesian pulak at kak liyana dok layan karenah kiteorang yg entah pape entah. .haha
name group lak "pencil box" unik x ? btw kiteorg choose "pencil box" tu ade sbb . . :)

ibarat nye cam pic at atsa nie. .bak kate kawan lah (shafie). .
hari kedua at kem mega crystal . .
mlm mase nk tydo cuak x cuak gak lah. .coz tkt esk bgn lambat. .btw jieha lah org yg first bgn, .kjut kan kengkawan yg lain. .cuace at situ. .pergghhh (!) sejuk gile . .
kiteorg siap2 oastu g solat and g makan. .makan je kan. .mane la x gemok kan. .haha
makan pagi tu bole tahan lah jgak. .past makan je kuliah start. .subject english. .jadi minah salih jap. .haha yelah asyik dok nak speaking je kan. .
pastu g makan tgh ary and solat zohor. .kengkawan group sume bg kerjasame. .(terrbaaeekkk ! )
btw sorang je x ..leader jieha..ape lah leader tapi tydo~~ maklom lah group jieha dudok dekat ngan air-cond..sorry to say lah ye asman . .
ptg nye de sesi riadah. .haha . .lawak gile btw having fun lah jgak ..after done je sesi riadah masing-masing balik bilik tok siap2 nak g makan malam. .and pastu g solat. .
before tazkirah tu start abg fesi de wat satu pngumuman. .cuak x cuak jgak nak dgr. .its about ******. .hah (!)
pastu lepas solat je ade aktiviti and all about ibadah. .settle je sume aktivi dlm kol 11 malam..and spttnye kne g minum malm but jieha x g..jieha trus balik bilik bb mate dah ngantok tahap gaban (!). .

hari ketiga at kem mega crystal. .sume brjalan cam biase. .hari ketiga jieha de kuliah tok subject matematik. .memang tak lah kan. .dah lah jieha x suke subjek matematik. .btw nak or tak nak kene blaja gak..important tok feture jieha anty. .btol x ?
mule2 nak start tu oke lah lagi..but bile dah tgh2 tu pale otak naik "petak" (!) . .blurr je. .haha
mate pon ngantok and jieha pon trus tydo ..lalala~~~
Jahat beno lah jieha nieyh. .bukan pe jieha tgok nombor2 je jieha bole naik mnyampah..haasiihh . .
mlm lak cam biase lah kan ..solat makan . .bla.bla . . bla . .and bla. .bla. .
mlm nie jieha tydo awal coz esok kene bgn awal tok qiamullail. .
huh (!)..3 ary dah berlalu. .and ary nie hari keempat..hari trakhir jieha ta kem mega crytal nie..aktiviti ary nie lagi adventure. .and bnyak bnde yg kiteotg dapat blaja. .contoh nye mase explore. .kiteorng bnyak kerjasama mase nak selesai kan masalah..tabah and sabar. .jgn cpt give up . .percaye antare satu same lain..berani mencuba. .yang paling penting kiteorang brjaye tnjuk kn semangat berpasukan tu. .event group kiteorang cam bnyak maen2 ..kiteorng bole buat .. (!). .huh . .rase nak nangis pulak ..adusshhh . .haha
explore dteam jieha dpt tmpt first..memang eppy sgt..bnyk sgt memory mase buat explore tu..jieha ngan kengkawan kene kejar ngan momyet pon ade mase nak carik "harta karun". .haha
lawak lah lau nak di ingat balik...
tapi hakikat yang sebenar..ini cuma kem..kite sume x bole nak reverse alik mase yg dah berlalu..bg jieha yg lepas jieha smpat as a memory..akan selalu jieha pahat at hati jieha..
lau dulu rase berat hati nak dtg but skunk rase berat hati nak tnggal kan..rase dah macam family sndiri dah..tak semesti nye after balik kem nie kite bole meet ramai2 kan..lau meet pon mesty de yang x bole nk dtg..sbb jaoh kan..
mase majlis perpisahan tu sume org salam fasilators..mule2 tu jieha "hati kering" gak coz x leh nak nangis..tapi segale burubah bile jieha pelok akk fesi jieha..kak liyana. .de bisik something at jieha..terharu jieha dgr..nad trus nangis sbb x leh nak tahan sebak. ..mate time uh pon dah berair je. .
hurmmm. .nk or tak nak kene balik jgak. .
huh (!). .btw lau nak di ingat2 bnyak sgt memory mase at kem mega crystal..thankz to all fesi yg baik hati. .:D
tak lupe jgak at kengkawan yg lain..kengkawan group. .i'll miss korang (!). .
# NOTA KAKI : event kalau lepas nie kite susah nak meet but jgn lak korang lupe memory antare kite erk. .thankz at kak liyana sbb support jieha nak jadi konselor. .thankz at kengkawan yg lain jgak. .abg2 and akak2 fesi..sume baek-baek. .nie lah antare sweet memory yang jieha ade . .syang korang (!) #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 3, 2011

couple V.S single . .

assalamualaikum sume (!) hyep. .semalam jieha x posting pape pon ..haha jgn di tanye kenape ..semalam kan hujan ..so line broadband lak cm "jeles" lak. .ape pon x bole ~~
btw ary nie jieha eppy sgt2 ..nak tau kenape ..?
bg jieha pertama kali dlm idop jieha ade yg caring gilew (!). .

alangkah best nye kan lau ade yang care gilew at kite ..tadi past dye bgn tydo je dye tros call jieha ..so sweet (!) haha
acctually kan event dye nie cm baran kan..tapi dye nak control ..lau x bole ..bole terbalik bumi nie..
at new feed facebook jieha ramai yang dah tukar relationhip dorang at single . .tapi kbnayak kan nye pompuan lah..but why ?
erm. .

normal lah kan..sume orang pernah couple and pernah merasakan "single" kan..memang jieha mngaku bile single rase cm bosan ..tapi percaya lah bnyak kebaikan nye. .
pade jihea kan ..ape yang jieha takut sgt dalam mnjalin kan hubungan tu kan.. .bile dah gadoh. .mesti masing-masing akan bermasam muke kan..mule r xnak bertgur..
jieha bukan bgs sgt nak advised-advised orang nieyh but better kalau korang syg someone uh . .better buat kawan jelah. .sebaba lau kawan gerenti korang x kan bermasam muke kan ..melain kan de salah paham. .
tapi kalau couple kan . .if pasangan korang support korang .. trus kan lah..
tapi kalau x ..hammpeehh (!)
hah (!) ape lah kan..acctually jieha nieyh ngah pening xtau nak cakap pe..rase cam bnyak bnde nak cakap tapi bile dah depan laptop nie ilang pulak idea-idea tu..entah lari kemane lah..haha
erm ..that's je lah ..hehe
# NOTA KAKI : acctually hati jieha bunga-bunga nieyh . . :D #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

December 1, 2011

Hye 2012 . .SPM Candidates !

assalamualaikum sume . . hehe . .ary nie 1 disember 2011. .sekejap je kan rasenye. .tup-tup dah bulan disember. .lagi bape ary je kite nak masok tahun 2012 kan..
tahun depan jieha akan bergelar "spm candidates" huh(!). .excited lak. .bukan pe..rase cm mase tu cepat sgt berlalu. .bile nak amek exam2 besar nie kan tringat lak mase nak amek UPSR,PSRA,PMR . .
huh (!). .
btw jieha dh nekad..thn depan nak fokus at blaja je. .x nak maen0maen ag dah . .dah insaff ..baru nak insaf kan..entah pape lah . .

so ..maybe jieha akan hupdate blog dalam dua hari sekali. .oke tak ?
haha . .bkn pe nak study . .
doak jieha erk ..
thn depan jieha nak jadi dark skema lah..haha
aoke pe kan..tok tahun depan je..jieha x nak lawan cakap mak..x nak tydo dalam kelas. .x nak makan dalam kelas..x nak lari-lari kelas lagi..hehe(jahat nye lah)
sorry cikgu-cikgu saye nakal sikit...
insya'allah jieha will do the best..thankz at kengkawan jieha yang selalu dok kjot kan jieha dalam kelas..haha
exspescially yana ..amoi sorry tau buat penat kau je kan..naseb kau lah dok sebelah aq..haha
tahun depan do the best keyh..
diam tak diam jieha dah nak 17 tahun ..bile di ingat balik rase nye cam baru semalam je jieha masok form 1..haha
mase uh jieha ingat lagi..time jieha nak maso pintu gate..bole bantai jatoh lak..aduhaii (!) malu nye lah...
mase form 1 tu la otak cam baru nak naik gile-gile ..dok kacau org lain..buat hal sane sini..
mase form tu lak..jieha makin mngila ..smpai ade tu asyik kluar masok bilik konseling je..
ckgu-ckgu pon dh naik muak kowt tgok muke jieha nieyh..haha
tapi mase form 3 ..perangai jieha dh oke..maybe sebab dh kene ceramah je kowt..
smpai lah skunk bg jieha ..jieha dh brjaya ubah perangai jieha...x malas2 ag dah..haha

hah (!) nie la pic jieha dalam library..acctually time nie bawu bagon tydo..hhaha
bosan dok bace buku ..tup-tup trtydo lak..aiyaa (!)
btw yg paling the best tu..bgn tydo je ckgu bg makan..haha
makan penyepak ..eh x de lah..kene ceramah je..maybe kan nnty bile jieha dah abz skolah menengahkan..msty rindu gilew-gilew nak blaja dalam satu blik darjah..blaja same-same..gelak/gadoh same-same..uisshh msty rindu..
hupdate pon ase cam nak nangis dh nie..haha
btw hope after nie..lau dah abz skolah korang jgan la mnyombong keyh ..lau jmpe tu tgur-tgur lah ye..:D
k lah that's all je ..tq for reading (!)
# NOTA KAKI : sumpah jieha rase nak nangis nie ! haha #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

November 30, 2011

About Him (new entry)

assalamualaikum reader's ..hari nieyh hati jieha berbunge je tau ..nak tau x sebab pe ?
oke before tu jieha nak mnx maaf coz dulu jieha penah cakap yang jieha ta kan buat entry pasal dye lagi kan..butbile jieha pk2 at ne lagi jieha nak tulis kan..diary ? jieha mane lah ade diary..
sorry tau korang ..
oke back to the story..jieha eppy coz ary nie dapat msg dgn dye..oke siyes cm "jakun" lak jieha nie kan..bukan pe sebelom nie ssah sgt nak msg ngan dye..dye bz dgn dye punye training..
so bukan selalu dpt msg dgn dye..

malu lah pulak..hikhok (!)
yup . .dari ape yg dye cakap at jieha skunk dye at melaka. .maybe next year dye g hong kong coz de slection at sane. .makin jaoh pulak dgn dye..
btw as a long awk di hati saye ..kite selalu dekat kan .. btol x ?
mule-mule petang tadi jieha msg dye..but dye reply lmbat..dye ckp tadi dye training..
it's oke lah awk ..sye paham..
kiteorn msg tapi tak lame sbb time tu dh nak maghrib..tapi jieha smpat gak cakap if dye free msg jieha..pastu dye ckp oke..

hah ! cube korang tgok..event kiteorang just friend je (right now) but jieha penah nak delete dye dalam idop jieha . .
pic-pic dye still jieha simpan at laptop jieha..haha
jieha ingat lagi janji dye at jieha..
one more thing pic dye bnyak at jieha but pic jieha at dye de satu je..haha'
sian awk kan..awk mntak sye anta but sye tak anta2 pon kan..
tapi tak lah. .berat betul aty sye nk delete pic awk....
awk sorry tau..haha
oke lah that's all tok hupdate kali nie..
# NOTA KAKI : dear harrys khayrul sye miss awk sgt2..jage makan minum awk baek2 anty time awk at tmpat org..event kite jaoh but kite selalu dekat di hati kan.. :)
and lau awk bace entry nieyh..cm biase lah sye nak awk tau sye syg awk..( sorry trjiwang pulak malan nieyh) :) #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

November 29, 2011

Masa Itu Emas

assalamualaikum ..hah ! ary nie bgn2 tydo je jieha trus mndy..past mandy jieha dok mnghadap laptop..wahh ! awal nye lah..
pagi tadi jieha dapat surat . .dye mntak jieha g kem..aduhai ..kem lagi..
erm..it's oke lah..nak tak nak kene lah g jgak kan..
korang .. masa itu emas kan ?
Terdapat pepatah dalam bahasa Melayu yang berbunyi 'Masa Itu Emas'. Dalam masyarakat Arab pula, popular dengan pepatah 'Masa itu pedang'. Manakala dalam Al-Qur'an sendiri terdapat satu surah yang bernama Surah Al-Asr. Makna Al-Asr adalah masa atau pun waktu asar. Semuanya menggambarkan bahwa masa itu teramat penting dan kalau orang yang mensesia masa walau sedetik pun dianggap rugi, pemalas dan tidak tahu bersyukur.
so..seandai nye lah kan bole undur balik mase .. jieha snggp byar satu juta pon tak pe..cehh ! macam ade je kan..haha
btw ..mase akan berlalu pergi..hargai lah mase sbb maybe kite akan mnyesal di kemudian hari sbb x mnghargai nye..

Space we can recover, but time never - Napoleon Bonaparte :
Jargon daripada Emperor of France, Napoleon Bonaparte ini mengajar kita betapa pentingnya masa dalam kehidupan. Beliau mmg mengatakan ruang/peluang kita boleh dapat/ganti semula tetapi masa atau waktu tidak sedemikian. Sesaat yang berlalu tidak akan kembali lagi, jika anda silap buat keputusan sesaat lalu ia akan terus jadi sejarah. Yang selebihnya adalah masa sekarang dan masa depan. Oleh itu sentiasa berhati-hatilah dengan setiap saat yang anda bazirkan, nanti ia akan disesali tidak berkesudahan. Pastikan masa digunakan sebaiknya spt mafhum hadis Nabi, kerjarlah 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara iaitu masa senang sebelum susah, masa sihat sebelum sakit, masa lapang sebelum sempit, masa kaya sebelum miskin dan masa hidup sebelum mati...
......
jieha as a student pon akan rase bile time study rase mcm ..alahai lmbat nye lah..lagi-lagi dok ngah study sejarah or math..owhh tidakk !
tapi kalau nak di fikir kan..ade baek nye kite ssah-ssah skunk ..daripade kite mnyesal kemudian hari..betol x ?
erm..oke lah that's all..tok entry kali nieyh..huhu
harap korang enjoy ye..
# NOTA KAKI : ingat lah ! "Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.(3)- Al-Qur'anul Karim; Surah Al-'Asr (103) ayat 1-3).. so renung2 kan lah yee :D #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

November 28, 2011

Andai Itu Takdirnya .

assalamualaikum ..trlebih dulu jieha tujukan buat reader's yang sudi mai at blog jieha nieyh. .
pepetang cm nieyh x tau nak wat pe so jieha hupdate lah blog . .tadi mase dok-dudok teringat lak at satu novel yang betol2 tangkap leleh r lau kite bace..hehe
npvel ape ? alah novel siti rosmizah lah..yang "andai itu takdinya" . .mesti korang penah dengar kan. .


Novel ini memaparkan kisah Aleya yang menderita di awal perkahwinannya. Duka dan airmata yang dihadapi dalam rumahtangganya bagaikan sembilu yang menghiris pedih dan perit untuk ditanggung sendiri.
Sifat tabah dan sabar Aleya mendepani cabaran dalam rumahtangga ini akhirnya diakhiri dengan sinar bahagia.
Bagi insan yang bahagia dalam hidupnya, hargailah kebahagiaan itu kerana ia mahal harganya.Kita tidak akan terasa nikmatnya sehinggalah ia hilang drpd kita. Bagi yang sedang tercari-cari sinar kebahagiaan, pasti ada bahagia andai kita sabar, redha dan bertawakal kepada Allah swt..
Aleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakang keluarga sederhana,dalam diam menyimpan perasaan dengan seorang anak tokoh korporat yang ternama yang merupakan rakan sekuliahnya di Universiti, Syed Aizril. Syed Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis, limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di singgahsana yang paling tinggi. Mentalitinya yang mementingkan darjat dan kedudukan telah menutup pintu hatinya untuk mendengar bicara hatinya sendiri.

Aleya yang terpaksa berkahwin dengan syed Aizril kerana telah diperangkap oleh kawan mereka Faizal...mereka kene tangkap basah...mahu tak mahu dorang kene kawen gak...tp zril membenci leya sepenuh hati....maklum laa dek kerana darjat dah kedudukan...leya hanya org kg jek...Leya juga dibuang keluarga sendiri oleh kerana perkara buruk ini....'Malam Pertama Leya telah dipukul oleh Zril'....Leya di dera oleh suaminye sendiri...dan Leya juga dirogol oleh insan bernama suami....sian Leyaaaa....Leya di hina...di dera...dipukul...di caciii...dan dihalau seperti anjing.....Zril dan keluarganya memang kejam....dan Leya mengandung anak Zril....Leya lari dan tinggal bersama kawan baik dia Umairah..sehingga bersalin bayi kembar....Zril yang mempunyai kekasih hati bernama Shrifah Emelin yg sedarjat dgn nya....dan merancang untuk berkahwin....Zril telah berkata sekiranya dia menikahi Lin maka talak akan jatuh terhadap Leya....dimalam majlis akad nikah...Zril dan ibu nya telah ditimpa kemalangan....ibunya cedera ringan dan Zril KOMA.....apakah kesudahnya nyer????....heheheheh....bli lerrr Novel neh yg selalu SOLD OUT!!!..
event novel nie cam dah lame kuar but..tak rugi lau korang beli..
ade pngajaran tau ..jieha dah bace dekat 5 kali..sedih. jieha hampir2 nk nangis tau ..(sumpah x typu) haha. .
k lah that's all tok petang nieyh..hehe jieha nak out g jalan2 at taman jap ..:D
# NOTA KAKI: tok korang yang belom bace g kdai buku baek g beli . . tak rugi tau ! #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

CANDID TIME CONTEST

assalamualaikum reader's sekalian..hah sowey ganggu pagi-pagi cam nieyh.. jieha bosan so jieha buat lah blogwalking jap..tup-tup terjumpe lak satu contest nieyh..cam best je ..jieha pon ase nak joint lah..hadiah nye pon awesome tau !
contest nie dari muna rahimah

hah ! nie lah banner tok contest tu ..cute x ? lau korang perasan blog adeq nieyh cam blog jieha lah..dye punye background..alahai cute2 :D
dah mule dah nak merepek jieha nie..oke-oke lau korang nak joint gak klik sini
jom kite tgok syarat kelayakan tok joint contest nie..alamak ayat (bole tahan) :

Syarat syarat untuk menyertai contest ini

# Wajib follow blog muna supaya senang untuk mengetahui perkembangan contest ini .
#Buat satu entri tentang contest ini bertajuk 'CANDID TIME CONTEST'
#Letak banner dekat atas tu dalam entri yang korang buat .
#sertakan satu gambar 'CANDID' korang . tak kisah beramai ramai atau individu .
#Tag 2 orang dan wajib inform dekat diorang tentang contest ini


hah ! nie lah pic candid jieha yang paling jieha suke..kalau korang perasan jieha selalu letak at entry2 jieha yang lain..best sgt time nie..memang x dapat nak jieha lupe kan..time study but ade mase ag dok snap pic. .btw pic nie akan selalu jadi kenangan buat jieha . .
# NOTA KAKI : haha tak rugi lau korang joint mane lah tau naseb korang bole menag ..betol x ? if korang nak joint meyh la joint cepat2 ..tarikh expired contest nie 13 disember 2011 ! #
oke jieha nak tag dekat :
# kak ara #
# kak jijahcomey #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Janji

assalamualaikum sume . .sejak kebelakangan nie rajin pulak jieha asyik nak menhupdate blog jerk..
haha..bukan pe ..bile cuti skolah nieyh x tau lah nak wat apew at uma..bile bosan-bosan tu mnghadap laptop jelah keje jieha..mak nak bising x bole ..laptop bukan dye beli kan..abah kesayangan jieha yang beli kan..atototo :D
kali nieyh jieha nak talk about janji or "promise"..
zaman sekarang orang cume tau berjanji but susah beno nak kota kan..jieha rase bnde nie selalu terjadi at pasangan couple..haha

but bukan sume orang tau yang mungkir janji..jngn cakap sume tak baikkk ..dose
anty ALLAH mara :D
oke-oke ..jom bace nieyh ..if de salah silap " i'm sorry" yee . ..
“Dan penuhilah janji, sesungguhnya janji itu pasti dituntut pertanggungjawabannya“ ( Al Isra 34 ).

Berjanji itu mudah. Menunaikannya itu susah. Kerana berjanji itu hanya menggunakan mulut. Tetapi menunaikannya itu menggunakan pergerakan anggota badan.btol x ?

Ramai di kalangan kite suka berjanji tetapi sering terlupa untuk menunaikan janji. Sedangkan Allah telah berkali-kali memperingatkan kepada hamba-hambaNya tentang kepentingan menunaikan janji. Ayat di atas dan dikukuhkan dengan ayat-ayat al-quran yang lain membuktikan janji itu bukan harus ditunaikan, tetapi wajib ditunaikan. Lebih-lebih lagi janji itu bersangkut paut dengan Allah pencipta alam.

Allah SWT berfirman, “Dan tepatilah perjanjian dengan Allah apabila kamu berjanji dan janganlah kamu membatalkan sumpah-sumpah itu sesudah meneguhkannya“ (An-Nahal : 91)

Rasulullah s.a.w di dalam hadis baginda telah mempercirikan golongan munafiq dengan tiga ciri utama. Dan antara ciri itu ialah memungkiri janji apabila telah berjanji.

“Tanda-tanda munafiq ada tiga. Apabila berbicara, dia dusta. Apabila berjanji, dia mungkiri. Apabila dipercayai, dia khianat “ (HR.Muslim).

Semua dalil dari al-quran dan hadis di atas sudah jelas membuktikan kepada kite bahawa memungkiri janji itu suatu perkara yang dipandang serius dalam islam. Malah sifat ini sering disifatkan dengan sifat orang munafiq. Siapa itu munafiq? Munafiq adalah golongan yang mengaku dirinya islam tetapi pada hatinya tersimpan kebencian pada islam malah menolak kebenarannya. Adakah kita mahu tergolong dalam golongan ini? Sudah pasti tidak. Malah kita pasti membencinya. Dan ingatlah golongan munafiq ini di akhirat kelak pasti dicampakkan ke dasar terdalam di dalam neraka.

Di dalam hadis riwayat anas bin malik, dan apabila Rasulullah s.a.w bertanya pada jibril tentang pemilik pintu-pintu neraka, maka jawab jibril: “pintu yang paling bawah ialah untuk golongan munafiq”

Dan lebih teruk lagi, mereka yang sengaja dan suka memungkiri janji ini juga disifatkan di dalam al-quran seperti golongan kafir. Di mana mereka ini menjadikan kata-kata janji itu sebagai barang mainan dan gurauan tanpa sedikit pun rasa bersalah apabila memungkiri janji itu.

Allah SWT berfirman, “Sesungguhnya makhluk yang paling buruk di sisi Allah ialah orang-orang yang kafir, kerana mereka itu tidak beriman. Iaitu orang-orang yang kamu telah mengambil perjanjian dari mereka, sesudah itu mereka mengkhianati janjinya pada setiap kalinya, dan mereka tidak takut akan akibat-akibatnya“ (An Anfal 55 – 56).

Ingatlah wahai saudara-saudaraku. Janji itu tidak salah, tetapi memungkirinya itu yang salah. Menjadikan janji sebagai mainan kata-kata sudah cukup menggambarkan dirinya seorang yang tidak boleh dipercayai. Bukan sahaja hilang kepercayaan dari Allah, malah boleh mengundang ketidakpercayaan masyarakat terhadapnya. Kerana memungkiri janji itu bukan sahaja dibenci oleh islam, tetapi juga dibenci oleh masyarakat. Kerana itulah fitrah manusia. Yang memungkiri janji pasti dibenci dan sebaliknya mengundang rasa senang hati.

Menunaikan janji berkait rapat dengan sifat amanah. Rasulullah s.a.w memiliki sifat amanah malah wajib atas baginda bersifat amanah. Malah sifat ini telah diamalkan baginda sebelum dilantik menjadi rasul bagi umat. Sehingga baginda digelar oleh masyarakat quraish ketika itu dengan gelaran‘al-amin’ iaitu seorang yang menjaga amanah.

Ini adalah antara bukti jelas bahawa menunaikan janji adalah sifat yang disenangi dan disanjungi oleh masyarakat. Mempunyai sifat disebaliknya pula hanya menambahkan kebencian dan hilang percaya dari masyarakat. Ingatlah, berjanji itu mudah. Menunaikannya itu susah. Jadi berhati-hatilah dalam berjanji. Kerana janji itu menuntut pada usaha menunaikannya.

‘janjiku untuk setia, akanku terus setia sampai bila-bila’
terjiwang lah pulak ..haha

erm..bile talk about bnde yang cam nieyh teringat pulak at someone tu..ape lah ..
btw that's all jelah yang mapu jieha kongsikan..kalau de salah or silap ..jieha mnx maap keyh ..
# NOTA KAKI : jngan sesekali mungkir janji tau..sebab tak baik..lagi pon nanty at akhirat kite akan di tanye why kite mungkir janji..so kalau x nak dose ..jngan mungkir janji tau ♥ #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

November 27, 2011

Apa Itu R.I.N.D.U ?

Assalamualaikum…hyep all reader's . .korang sehat ? hope korang sehat-sehat je..demam jieha pon dah makin oke..alhamdulillah lah kan.. korang jieha nak citer something nieyh..
ary ru ade soran g "gadis" nieyh tanye jieha ..ape tu rindu ?
haha..solid nye lah soalan dye kan..
hah ! sebenarnye sume orang akan rase rindu kan..

Okay hari ni jieha nak berceritakan tentang satu emosi yang sememangnya terdapat dalam diri manusia normal.. Rindu, adalah satu emosi yang terjadi akibat timbulnya ingatan terhadap sesuatu. Kalau bercerita pasal rindu kebanyakan dari kita mengaitkan kepada perasaan terhadap yang tersayang namun sebenarnya perasaan rindu ini lebih dari itu.
Rindu selain kepada manusia boleh juga dikaitkan dengan rindu pada kenangan lalu, tempat, barang kesayangan dan sebagainya.. Kebiasaannya perasaan rindu akan datang apabila sesuatu itu hilang untuk jangka waktu yang lama tapi ada juga insan-insan yang dalam era percintaan yang merindu walaupun beberapa saat berpisah.. HUhuhuhu.. Adakah anda seperti itu??
Perasaan rindu memberikan impak positif jika individu tersebut menjadikan perasaan rindu sebagai satu cabaran. Sebagai contoh jika seseorang itu rindu kepada kampung halaman beliau akan cuba sedaya upaya untuk pulang ke kampung halaman. Walaubagaimanapun perasaan rindu yang tidak terkawal mampu menyebabkan individu terbabit tidak mampu melaksanaka sesuatu tugas dengan baik..

jieha yakin anda semua biasa mengalami perasaan rindu terutamanya apabila korang bersendirian.. Bagi mengelakkan perasaan rindu jieha nak share beberapa tips ini :- ( sumber google )

a) Jangan terlalu kerap menghubungi individu yang dirindui. Ini bagi mengurangkan tahap sayang terhadap individu terbabit..
b) Sentiasa menyibukkan diri dengan aktiviti luar.. Dengan melakukan aktiviti luar sedikit sebanyak kerinduaan terhadap seseorang itu dapat dikurangkan.
c) Terdapat juga kes-kes mereka yang merindui orang yang telah pergi meninggalkan diri.. Kita seeloknya patut lebih realistik dengan kehidupan.. Cuba-cubalah mencari rakan-rakan yang baru bagi menggantikan yang telah pergi..
d) Bagi mereka yang belajar di luar negara sudah semestinya rindu pada kampung halaman menjadi sesuatu yang tidak dapat dielakkan.. Banyak-banyakkan berjalan dan melihat dunia ciptaan ALlah yang luas ini.
e) Berdoa dan sentiasa ingat kepada Tuhan. Bagi yang beragama Islam amat-amatlah digalakkan untuk beribadat sama ade solat, membaca Al-QUran, berdoa dan sebagainya. Ini sudah semestinya cara yang efektik dan sentiasalah merinduiNya… AMIN..
f) Mencari hobi yang mampu mengisi kekosongan perasaan rindu.. korang boleh cuba banyak hobi seperti melukis, menulis, origami dan sebagainya..

oke ..that's all je yang mampu jieha kongsi kan..
# NOTA KAKI : for "gadis" tu..rindu nieyh sememang nye satu emosi yang normal ..bnde jadi at sume orang..orang tua=tua kate kalau kite rindu dekat someone tu..that's meant dye pon ridu dekat kite tau..so jgn sedih-sedih keyh :D #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Justin Bieber

assalamualaikum all reader's trsayang ! hah mlam nie bosan sgt-sgt..ape lah jieha nie kan ary-aru bosan..entah pape lah kan..oke ary nie jieha nak buat entry about justin bieber..yelah maybe entry sebelom nieyh jieha penah buat kan ..tapi lau ade bnyak-bnyak pon ape salah nye kan..haha
baru-baru nie kan greyson chance ade mai come at malaysia kan..perggghh !
jieha tgok bile greyson uh muncul ..at facebook ramai yang bnding kan antare justin bieber and dye..atototo
dulu ramai yang bnding justin dengan cody bieber but skunk ngan greyson lak..alahai ~~

hah ! skunk jom bace about justin nieyh..penat tau jieha dok selongkar google,majalah..haha
semate-mate tok "justin bieber" tau..acctually jieha x nak korang salah sngke ngan justin nieyh..
Bieber dilahirkan pada 1 Mac, 1994, di London, Ontario, dan kemudian dibesarkan di Stratford, Ontario. Ibu Bieber, Patricia Lynn "Pattie" Mallette, berumur 18 tahun ketika mengandungkan Bieber. Mallette, bekerja sebagai seorang wanita biasa yang asalnya hanya memperolehi pendapatan yang begitu kecil sebagai pekerja rendah pejabat. Maka dari itu Bieber hanya tinggal berduan bersama ibunya di rumah kos rendah. Namun begitu, Bieber masih lagi kekal menghubungi bapanya, Jeremy Jack Bieber, yang telah berkahwin dengan wanita lain dan dikurniakan dua orang anak yang lain. Moyang Bieber sebelah bapa asalnya merupakan keturunan German yang berhijrah ke Kanada. Manakala keturunan ibunya pula adalah Perancis Kanada.
Ketika zaman kanak-kanaknya, Bieber sangat menyukai permainan hoki, bola sepak, dan catur; dia seringkali menyimpan aspirasi minatnya terhadap muzik dalam benak hatinya tanpa didedahkan pada orang ramai.Namun lantaran umurnya yang meningkat, Bieber mula mencemurkan diri untuk bermain dengan alat muzik konvensional seperti piano, drum, gitar, dan trumpet. Pada awal tahun 2007, ketika umurnya menjangkau 12 tahun, Bieber telah mula menyanyi Ne-Yo dengan lagu pertamanya "So Sick" dalam pertandingan menyanyi peringkat tempatan di Stratford dan memperoleh tempat ke-2. Lalu ibunya telah menghantar video persembahannya itu ke laman web YouTube untuk memberi peluang bagi rakan-rakan dan saudaranya melihat persembahannya dalam pertandingan itu. Selepas itu ibunya terus memuatnaik video persembahan Bieber ke Youtube bagi apa jua acara nyanyian yang Bieber telah sertai antaranya persembahan nyanyian bergenre R&B. Tanpa disangka-sangka semua video persembahan Bieber itu telah mendapat reaksi yang cukup hebat dan luar biasa dari masyarakat dunia sekaligus menaikkan popularitinya dengan cukup pantas ke arena artis antarabangsa...
cer tgok..hah ! kecik-kecik ag dah jadi superstar ! ..nie yang di kate kan tuah ayam nmpak di kaki tuah manusia nmpak dimanakan~~
acctually buka tu je tau ..ade bnyak lagi..
bace nieyh :



"Baby", merupakan lagu dari kedua dari album debutnya, yang memaparkan Ludacris, dikeluarkan pada bulan Januari 2010 dan menjadi hit yang terbesar setakat ini, charting di nombor lima di AS dan mencapai sepuluh besar di tujuh negara-negara lain. Dua single digital, "Never Let You Go", dan "U Smile" adalah tiga puluh top hits di Hot, US 100 dan ke atas dua puluh hits di Kanada Menurut ulasan pengumpul Metacritic,. album ini telah menerima " ulasan umumnya menguntungkan "Ini debut di nomor satu di US Billboard 200,. membuat Bieber solo lelaki termuda bertindak ke atas jadual sejak Stevie Wonder pada tahun 1963. My World 2.0 juga debutnya di nombor satu di Kanada Albums Chart, Ireland Album Chart, dan Australia Album Chart, dan New Zealand Albums Chart dan mencapai sepuluh besar negara-negara lain lima belas. Untuk mempromosikan album, Bieber muncul di beberapa program hidup termasuk The View, 2010 Kids Choice Awards, Nightline, The Late Show dengan David Letterman, The Dome dan 106 dan Park . Pada tarikh 10 April 2010, Bieber adalah muzik tetamu di Saturday Night Live . Pada tarikh 4 Julai 2010, Bieber dilakukan di Macy's Empat Julai Fireworks Spektakuler di New York City The single kedua dari World 2.0, My "Somebody to Love"., dikeluarkan pada bulan April 2010, dan remix yang telah dikeluarkan memaparkan Bieber mentor Usher. Pada bulan Jun 2010, mencapai 15 di Billboard Hot 100. Bieber tampil di Fieldhouse Conseco, pada Ogos 2010
Pada tarikh 23 Jun 2010, Bieber meneruskan tur rasmi pertama headlining, mulai di Hartford, Connecticut, untuk mempromosikan My World dan My World 2.0. Pada bulan Julai 2010, dilaporkan bahawa Bieber yang paling dicari untuk selebriti di internet. Pada bulan yang sama video musiknya, "Baby", melebihi Lady Gaga's "Bad Romance" untuk menjadi video YouTube yang paling banyak dilihat pernah. Pada bulan September 2010, dilaporkan bahawa Bieber menyumbang tiga peratus dari seluruh lalu lintas di Twitter, menurut seorang pekerja daripada laman rangkaian sosial.
Bieber mula merakamkan album keduanya pada bulan Julai 2010 di New York City Pada titik ini,. Kerana pubertas, suaranya lebih dalam daripada ketika ia merakam album pertamanya. Pada bulan April 2010, penyanyi membahas vokal berkomentar, "retak ini. Seperti setiap anak remaja, saya berurusan dengan itu dan saya mempunyai pelatih vokal terbaik di dunia. [...] Beberapa catatan yang saya dipukul" Baby "Aku tidak bisa memukul lagi Kita harus menurunkan kunci ketika aku bernyanyi hidup .." penyanyi Inggeris / penulis lagu Taio Cruz disahkan pada bulan Julai 2010 bahawa ia menulis lagu untuk album berikutnya Bieber. penerbit Hip hop Dr Dre menghasilkan dua lagu dengan Bieber pada bulan Julai 2010 tetapi tidak diketahui jika mereka dibuat untuk album, yang ketika ini kerana untuk keluaran 2011.
Bieber tetamu-bintang di premier musim dari drama kejahatan CBS CSI: Crime Scene Investigation, ditayangkan pada tarikh 23 September 2010. Ia memainkan "remaja bermasalah yang dihadapkan dengan keputusan sulit tentang saudaranya satu-satunya." Bieber akan terus muncul dalam episod kemudian musim sebagai cerita watak-nya berlangsung [45] Bieber juga akan membintangi filem 3-D tentang dirinya diarahkan oleh Step Up 3D pengarah Jon Chu dan dijadualkan untuk keluaran 2011 Februari ..
Bieber melakukan medley daripada "U Smile", "Baby," dan "Somebody to Love" dan secara singkat bermain drum pada 2010 MTV Video Music Awards pada tanggal 12 September 2010.
Bieber mengumumkan pada bulan Oktober 2010 bahawa ia akan menerbitkan album akustik, bernama My Worlds Acoustic. Ini akan dikeluarkan pada Black Friday di Amerika Syarikat dan memaparkan versi akustik dari lagu-lagu dari album sebelumnya, serta lagu benar-benar baru yang disebut "Berdoa" .
Pada November 28, 2010 Bieber dilakukan hidup di X Factor, sebuah acara bakat muzik di London dan menerima tepuk tangan berdiri meriah dari para juri, yang Simon Cowell, Louis Walsh, Dannii Minogue dan Cheryl Cole, serta dari para penonton.
video muzik Justin Bieber untuk lagu berjudul "pray" off nya "Worlds My Acoustic" album, menunjukkan dia melawat orang yang memerlukan di rumah sakit..
hah lau x silap jieha mase gempa bumi dulu..huh !
mulia jugak kan aty bieber nieyh ~~

#NOTA KAKI: so advised jieha jgn lah korang cepat sgt nak menilai orang lain..lagi-lagi gosip..baek or buruk bukan kerja kite tok menilai..btol x ? hehe .. #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

November 26, 2011

Filem Titanic

assalamualaikum korang..heheh
korang-korang..korang msty penah tgok mkan crite titanic..awesome right cite tu..kalau nak di kire smpai x trkire lak bape kali jieha tgiok crite tu . .best sgt-sgt..
lagi hero dte tu perrgghh !
mnat gilew at leonardo dicaprio..haha

oke..nieyh jieha share sikit lah about titanic nie..bukan titanic yang true tau..pasal titanic yang "filem" hehe. .

Titanic.
Rose, yang baru berusia 17 tahun pada April 1912, menaiki kapal tersebut sebagai penumpang kelas atasan bersama ibunya, Ruth DeWitt Bukater, dan tunangnya, Caledon Hockley, seorang usahawan industri. Rose tidak terlalu menyintai Caledon, tetapi ibunya tetap mendesak untuk mengahwininya kerana masalah kewangan yang meruncing dan tidak mahu meninggalkan kehidupan yang mewah dalam golongan elit. Manakala seorang lagi adalah pelukis yang hidup bertualang yang bernama Jack Dawson memenangi tiket kelas ketiga menaiki kapal tersebut dalam satu perjudian poker.
Rose tidak begitu gembira dengan pertunangannya dan juga kehidupannya yang terkongkong lalu memutuskan untuk membunuh diri dengan terjun dari buritan kapal. Jack melihat keadaan itu dan menghalang Rose dari melakukannya. Dengan keberatan, Caledon menjemput Jack untuk makan malam bersama mereka untuk hari keesokannya di dewan jamuan kelas pertama untuk membalas jasanya. Dalam pada itu, Rose dan Jack menjalinkan persahabatan dan berkongsi pengalaman dan kisah hidup mereka dengan Jack menceritakan pengembaraan dan perjalanannya serta Rose yang menceritakan harapannya. Kemudian, Jack menunjukkan buku lukisannnya. Ikatan mereka semakin kuat apabila mereka melarikan diri dari jamuan makan kelas pertama ke parti kelas ketiga.
Jack kini telah jatuh cinta dengan Rose, tetapi Rose cenderung untuk tidak mempedulikan perasaan mereka yang semakin menebal disebabkan pertunangannya dan tahap sosialnya. Tetapi, Rose akhirnya memutuskan untuk melepas semua itu dan menawarkan hatinya kepada Jack. Rose meminta Jack melukis potretnya dengan hanya memakai kalung berlian Heart of the Ocean, potret yang sama dijumpai pemburu harta 84 tahun kemudian. Mereka turut menjalinkan hubungan sulit kemudiannya.
Dalam pada itu, Kapten Edward J. Smith dan krewnya seolah-olah tidak menghiraukan amaran yang dihantar tentang medan apungan ais yang berada dalam laluan yang dilalui oleh Titanic malah Titanic mengekalkan kelajuan tinggi seperti yang dicadangkan oleh pengarah urusan White Star Line, J. Bruce Ismay walaupun pada waktu malam. Pada malam 14 April 1912, dua pemerhati telah terlihat ketulan ais terapung atau aisberg betul-betul di hadapan laluan mereka. Walaupun banyak usaha telah dilakukan oleh krew dan jurutera, kapal tetap mengalami limpahan air yang hebat di petak bawah melampaui muatan atau had "tidak tenggelam" dan menyebabkan kapal mengalami bencana yang tidak dapat dihentikan. Caledon mengetahui hubungan di antara Jack an Rose dan geram lalu merancang satu perangkap untuk memfitnah Jack mencuri berliannya. Walaupun Rose berpeluang untuk melepaskan diri dengan awal dari bahaya kapal dengan menaiki bot keselamatan bersama ibunya, dia tetap melarikan diri dari Caledon — dan peluangnya untuk menyelamatkan diri ke dalam bot keselamatan — untuk mencari dan menyelamatkan Jack. Jack berjaya dilepaskan dan kini mereka terpaksa keluar dari bawah kapal dengan cepat. Mereka berhadapan dengan banyak halangan termasuklah terkunci dan sikap ganas Caledon yang memaksa mereka kembali ke dek bawah. Mereka berjaya naik semula ke dek atas tetapi kali ini bot keselamatan sudah tiada lalu, mereka bersama ratusan penumpang lain yang ketakutan terpaksa mencari ruang untuk bertahan sebelum Titanic karam sepenuhnya ke dalam lautan sejuk. Buritan kapal menaik dan menjulang tinggi sehingga beratnya menjadikannya patah dua dan bahagian haluan terus tenggelam dan menghilang. Bahagian buritan pula karam pada 2:20 pagi 15 April.
Rose dan Jack bersama dengan ratusan penumpang yang lain menunggu di permukaan air yang menjerit untuk meminta bantuan daripada bot penyelamat. Ketika pegawai membuat keputusan untuk berpatah balik, hampir semua penumpang telah mati akibat hipotermia dalam Lautan Atlantik yang membeku. Rose kecewa kerana Jack telah mengalah dan meniggalkannya. Dia mengucapkan selamat tinggal dan menarik perhatian bot keselamatan untuk menyelamatkannya. Penumpang yang terselamat di atas bot penyelamat menunggu selamat empat jam sehingga RMS Carpathia, kapal yang terdekat yang menjawab dan membalas isyarat radio Titanic', tiba menyelamatkan mereka. Ketika tiba di Bandar New York, Rose mendapati dia masih memiliki Heart of the Ocean yang tersimpan di dalam poket kot Caledon yang dipakainya.
Kembali sebagai perempuan tua pada 1996, Rose kini menuju ke dek kapal pemburu khazanah dan mencampak Heart of the Ocean ke dalam lautan, tempat Jack meninggalkannya.
Kembali ke bilik Rose, penonton dapat melihat pencapaian hidupnya termasuk gambar foto dia menunggang kuda di Santa Monica Pier, seperti yang dicadangkan bersama di antara dia dan Jack. Terdapat juga gambar-gambar lain yang dapat dilakukan Rose seperti yang dirancang mereka berdua. (Untuk melihat gambar tesebut, sila ke http://www.rosedawson.com) Rose baring di atas katilnya, babak yang diperdebatkan sama ada dia hidup atau telah mati. Kembali ke dasar laut, Titanic muncul di dalam kegelapan dan segala-galanya berubah menjadi baru. Seorang anak kapal membukan pintu ke Tangga Utama dan di sana terdapat semua yang telah mati pada malam tersebut tersenyum dan mengalu-alukannya. Di atas tangga berdirinya Jack, menghadap jam yang ditunjukkan sebelumnya di dalam filem. Jack berpaling dan tersenyum ke arah Rose yang kembali berusia 17 tahun yang membalas senyumannya. Mereka berkucupan di hadapan khalayak yang kemudian bertepuk tangan lalu bertukar untuk kredit penutup
Jika babak tersebut menunjukkan kematian Rose, ini menunjukkan yang mereka telah bertemu semula setelah penantian Jack selama 84 tahun. Sebaliknya, dalam lirik lagu tema filem, "My Heart Will Go On" yang dinyanyikan oleh Celine Dion, bermula dengan, "Every night in my dreams, I see you, I feel you," - (Setiap malam dalam mimpiku, Kulihatmu, Kumerasaimu") menunjukkan yang Rose hanya tidur dan bermimpikan Jack.

haha..sweet kan..tak rugi tgok crite nie bnyak kali..sbb crite nieyh cm real..dah la real mnyentuh kalbu lak tu...
dari ape yang jieha tahu lah kan ..
bile filem epik ini tidak siap dalam tempohnya untuk dilancarkan pada Julai 1997, ia mengejutkan Hollywood. Dua studio yang menerbitkannya, 20th Century Fox (yang memegang hak pengedaran antarabangsa dan memiliki hak ke atas nama filem Titanic) dan Paramount Pictures (yang memegang hak untuk Amerika Syarikat) turut panic. Ketika pertengahan 1997, Titanic menjadi filem yang paling mahal yang pernah dibuat (dilaporkan hampir AS$285 juta). Apabila pengarah James Cameron akhirnya menyerahkan filem tersebut kepada Paramount, tayangannya melebihi 3 jam dan ada yang berpendapat dia takkan bekerja dalam Hollywood lagi kerana buat ‘sehingga tak ingat dunia’. Kemudian Cameron menegaskan yang dia tak mahu orang lain menyuntingnya sesuka hati.
Tarikh pelancaran dituda ke 19 Disember 1997, filem ini mula dengan promosi yang sedikit dan penjualan tiket memulangkan $28 juta. Dalam seminggu, keuntungan berganda sebanyak tiga kali. Ketika Tahun Baru, filem ini mencecah $100 juta dan tidak menunjukkan tanda-tanda penurunan. Jika tidak dikira kadar inflasi, ia berada di tempat pertama selama empat bulan dan menjadi filem yang paling banyak mengaut keuntungan dengan lebih $1.8 bilion seluruh dunia. . .
hehe..btw crite nieyh mmang best :D
# NOTA KAKI : walau ape pon tu just crite je..tapi jieha dgr bnde tu mmng terjadi..tapi trus terang jieha cakap crite tu btul2 mnyetuh perasaan..(emo sikit nieyh ) #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Memori Semalam

assalamualaikum . . hyep korang ..heheoke skunk demam jieha dh makin rebah..so bole lah jieha raund-raund satu kmpang petang anty..rndu nye ..hoho
korang..nie jieha nak habaq mai..kepade reader's yg ade add jieha at facebook..jieha x nak korang sume salah sangke about "relationship" tu ye..tu just "fake" je..
dengan sape ?
acctually tu kawan sekerje jieha dulu..jieha saje je buat ..bosan-bosan..
hehe..
malam hari tu ..mase jieha online facebook ..kebetulan kengkawan lame jieha online skali..wahhh (kawan lame lak kan) . .
bukan ape..sedih sgt..past UPSR je sume nye ramai yg buat haluan masing-masing..nak contact2 dorang lak jaoh-jaoh..pastu dok suke tukar no fon je..yang ade facebook jelah..thankz facebokk >.<


hah ! yang nie ecah.. or name btol dye (aisyah zainudin) haha ingat-ingat ..^-^
bile nak di ingat alik kan..jieha start knal dye mase skolah rendah..lau nak di ikut kan time tu jieha mmang x knal dye..yelah sbb time tu jieha kire cm budak baru..family jieha baru pindah kan..yang sedih time tu jieha dok kelas blakang..haha
kelas depan penoh kowt..pastu bile jieha naik darjah 5/6 jieha makin rapat dengan dye..yela g skolah same-same..trainning pon sesame..wahhh .. rndu nye lah !

hah ! yang nie lak fara..kawan baek jieha mae darjah 5.. fuhh otak bole tingtong lepak dgn dye..but satu hal yg jieha x bole lupe pasal dye nieyh..ade satu hari tu..kiteorng gaduh but x tau ape punce nye..dulu mase dlm kelas jieha dok at sebelah dye..jieha penolong kelas..dye pngawas makmal komputer..ngah sebok-sebok buat kerje x pasal2 dye baling pensel jieha..haha
demama kowt ..btw aq sayang kau farah !

oke2..dak yang skema nieyh farhan name nye..rase entry jieha sblom nieyh jieha pnah mention name dye kan..haha
btw jieha really miss dorang nieyh..skunk dorang dah study jaoh-jaoh ..ade yang at melaka ,kedah, johor . fuhh !
miss tahap gaban !
lagi-lagi mase rombongan g muzium hantu tu ..perrgghh !
haha..yang paling miss mase naek basikal dok kene kejar dgn anjing..adoiyaii !
miss nak d tusyen same-same..alahai !
bile nak ingat balik memori itu rase cam indah je..tapi rase lawak pon ade..yela time uh kan muke sume comel-comel je..jaoh beza ngan skunk..
tapi ape bole buat..blaja punye pasal kan..it's oke kawan ..memory antare kite x kan penah mati..walaupon kite terpisah jaoh tapi at hati kite still bersatu..
nak ke x nk..jidop msty kene trus kan..
anty bile korang dah sucsess..kite buat reunion..hah ! time tu lah segalanye nmpak berbeza sgt..
that's all keyh..
# NOTA KAKI : kepade kengkwan jieha yang bace entry nieyh..satu je jieha nak korang tau..SAHABAT ade lah segalanye..jieha bruntng dpat sahabat cm korang..korang baik..pndengar yg setia..jieha harap past nieyh ukhuwah antare kite akan terus berkekalan .. amin #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Rahsia Tapak Tangan Anda

assalamualaikum korang..lately jieha sedih coz URL jieha de masalah sikit..btw jieha x kn dok diam je..jieha usaha carik penyelesaian nye..haha
oke ..for today jieha nak share about "rahsia tapak tangan"..ngeerr !
cube tgok tgn korang tu..haha cepat-cepat !


acctually jieha nak share pasal nieyh..cube korang bace :

Cuba perhatikan setiap garisan pada tapak tangan korang Dan bandingkan dengan garisan yang dinomborkan seperti di atas… Setiap garisan mempunyai maksud yang tertentu. Tapi jangan la panik, bukan semua garis yang dinyatakan itu terdapat pada tapak tangan korang.. And of course la bentuknya juga berbeza-beza.. Ada yang kurang jelas, putus-putus Dan sebagainya. So selamat ‘menilik’.. Jangan tersalah tilik, sudah la!

1. Garis Kehidupan
Garis bertanda nombor 1 ini adalah berkaitan dengan kehidupan kamu. Semakin IA panjang Dan terang garisnya, semakin baik maksudnya. Dikatakan seseorang itu akan panjang jangka hayatnya jika mempunyai garis yang sedemikian lebih-lebih lagi jika garisnya mencecah hingga ke penghujung.

2. Garis kecergasan
Garis bertanda nombor 2 ini pula bersangkutan dengan tahap pemikiran Dan keupayaan kamu untuk berjaya ke peringkat tinggi. Misalnya seorang pelajar, jika IA jelas, terang Dan lurus, IA memperlihatkan bahawa kamu seorang yang bekerja keras untuk berjaya dalam pelajaran Dan kamu berupaya untuk belajar dengan lebih gigih.. Bagi kamu, setiap kejayaan perlu disertakan dengan usaha yang gigih. Tidak hairanlah orang yang mempunyai garis ini mampu menjejakkan kaki ke me nara gading tanpa sebarang masalah.

3. Garis hati/cinta
Garisan ini melambangkan perasaan Dan percintaan kamu. Sekiranya kamu mempunyai satu garis yang panjang Dan lurus, IA menunjukkan bahawa kamu setia dalam percintaan Dan mungkin hanya mengalami satu episod cinta saja. Manakala sekiranya garis itu putus-putus Dan terdapat cabang-cabang lain, ini menunjukkan kamu mungkin mempunyai beberapa pengalaman gagal dalam bercinta sebelum menemui cinta yang sejati. Malah jangan terkejut, Ada di antara kamu yang mempunyai garis putus-putus ini ‘ curang’ Dan menjalinkan hubungan cinta dengan lebih daripada seorang gadis/jejaka dalam masa yang sama!

4. Garis kejayaan
Cuba kamu perhatikan garis yang bertanda nombor 4 ini. Adakah IA terdiri daripada satu garis sahaja? Kadangkala terdapat sesetengah orang yang mempyai dua atau lebih garisan ini. Dikatakan mereka ini bakal memperolehi kejayaan cemerlang dalam dua kerjaya atau apa juga yang diceburi oleh mereka nanti, mengikut garis yang terpamer di telapak tangan kamu itu.

5. Garis matahari ( Sun line)
Bukan semua orang yang mempunyai garis ini yang kelihatan dengan begitu jelas Dan nyata. Sekiranya kamu mempunyai garisan sedemikian, IA menunjukkan kamu akan menjadi kaya Dan terkenal dalam kehidupan kamu. Sebab itulah, Ada orang yang mampu meraih kejayaan dalam dua bidang yang dilakukan dalam masa yang sama. Ini kerana sudah tersurat bahawa mereka ini mudah mendapat kejayaan.

6. Garis kesihatan
Sama seperti garis kehidupan, sebaik garisan adalah yang kelihatan jelas, lurus Dan tidak putus-putus. Sekiranya garis ini putus-putus, ini menunjukkan tahap kesihatan kamu tidak begitu baik. Begitu juga sebaliknya.

7. Garis perkahwinan
Sekiranya garisan itu membentuk bulatan menghala ke arah kanan hingga ke tapak tangan, kamu diramalkan bakal mempunyai sebuah perkahwinan yang kekal Dan bahagia selama-lamanya. Perkahwinan wujud hanya sekali saja dalam hidup kamu. Tiada lagi yang kedua Dan seterusnya…

8. Garis bilangan anak
Setiap orang pasti ingin atau menyimpan hasrat untuk memiliki cahaya Mata sendiri bila tiba masanya nanti. Berapa orang anakkah yang kamu inginkan? Tidakkah kamu perlu mengetahuinya? Apa yang perlu kamu lakukan ialah dengan mengira berapa banyak garisan halus Dan pendek yang kamu miliki Dan IA sebenarnya mewakili jumlah bakal anak kamu nanti. Misalnya kamu mendapat terdapat empat garisan Dan ini bermakna jumlah anak kamu nanti ialah empat orang.

9. Garis perjalanan
Adakah kamu ini seorang yang sukakan sesuatu kehidupan yang mencabar, suka merantau atau melawat tempat-tempat asing? Sudah tentunya kamu ini mempunyai garisan perjalanan yang cukup jelas Dan terang, seperti yang dinyatakan pada garisan bernombor 9. Tidak hairanlah sekiranya kamu ini juga suka hidup berpindah-randah Dan mudah bosan dengan sesuatu tempat.

10. Garis kewangan
Setiap orang semestinya mengimpikan kehidupan yang sempurna Dan bahagia. Tentu sekali IA mudah dicapai jika mempunyai kewangan yang kukuh. Bagi kamu yang memiliki garisan bernombor 10 ini dengan jelas Dan terang, dikatakan kamu mampu memperolehi Wang yang banyak melalui pekerjaan yang kamu lakukan itu.

11. Garis pergelangan tangan
Cuba kamu perhatikan pada pergelangan tangan kamu di sebelah dalamnya. Terdapat garis-garis seolah-olah gelang kan ? Diramalkan, setiap garis membentuk gelang itu mewakili 25 tahun jangka hayat kamu. Kira saja berapa gelang yan gkamu Ada Dan ramalkan jumlah hayat kamu sendiri! Tapi awas! Jangan terlalu percaya sangat…. Ajal Dan maut di tangan Tuhan kan ?

Bila jari kamu dirapatkan….
Apa yang kamu lihat bila merapatkan kesemua jari kamu itu di antara satu sama lain? Adakah semuanya rapat-rapat? Kemudian Cuba kau perhatikan di antara jari kelengkeng Dan jari manis kamu sewaktu kamu rapatkan keduanya. Cuba dekatkan jari kamu itu dengan Mata kamu Dan tengok sama kamu boleh lihat Ada sebarang ‘gap’ di antaranya… Sekiranya kamu dapat melihat cahaya di antara keduanya… Bermaksud IA tidak rapat Dan renggang… Maknanya kamu ini seorang yang cukup pemurah. Malah kadangkala kamu juga terlalu boros dalam berbelanja. Walau bagaimanapun kamu ini bukan seorang yang kedekut! Sebaliknya sekiranya tiada ruangan di antara kedua jari itu bile dirapatkan, ini bermakna kamu ini kedekut orangnya Dan pentingkan diri sendiri! Betul ke? hehehee…kalau terkene jangan la mareee..

Sememangnya terlalu banyak rahsia yang tersemadi pada tangan kita…. walaubagaimana pun ini cuma ramalan saja dan jangan telalu fanatik sangat untuk mempercayainya.. cuba perhatikan setiap garisan pada tapak tangan korang dan bandingkan dengan garisan yang dinomborkan seperti di atas… setiap garisan mempunyai maksud yang tertentu. Tapi jangan la panik, bukan semua garis yang dinyatakan itu terdapat pada tapak tangan korang.. and of course la bentuknya juga berbeza-beza.. ada yang kurang jelas, putus-putus dan sebagainya. So selamat ‘menilik’.. jangan tersalah tilik pulak nye ..
...
oke that all je keyh..jieha nak mnx maap lau de salah and silap..nieyh just perkongsian dari jieha je keyh..so enjoy :D
# NOTA KAKI : anyway good luck kepade yg mencube ..#
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

ª
Copyright © . All Right Reserved by Najeeha Ramli