Online Diary ◕‿◕ najeeha ramli ◕‿◕: Masa Itu Emas

November 29, 2011

Masa Itu Emas

assalamualaikum ..hah ! ary nie bgn2 tydo je jieha trus mndy..past mandy jieha dok mnghadap laptop..wahh ! awal nye lah..
pagi tadi jieha dapat surat . .dye mntak jieha g kem..aduhai ..kem lagi..
erm..it's oke lah..nak tak nak kene lah g jgak kan..
korang .. masa itu emas kan ?
Terdapat pepatah dalam bahasa Melayu yang berbunyi 'Masa Itu Emas'. Dalam masyarakat Arab pula, popular dengan pepatah 'Masa itu pedang'. Manakala dalam Al-Qur'an sendiri terdapat satu surah yang bernama Surah Al-Asr. Makna Al-Asr adalah masa atau pun waktu asar. Semuanya menggambarkan bahwa masa itu teramat penting dan kalau orang yang mensesia masa walau sedetik pun dianggap rugi, pemalas dan tidak tahu bersyukur.
so..seandai nye lah kan bole undur balik mase .. jieha snggp byar satu juta pon tak pe..cehh ! macam ade je kan..haha
btw ..mase akan berlalu pergi..hargai lah mase sbb maybe kite akan mnyesal di kemudian hari sbb x mnghargai nye..

Space we can recover, but time never - Napoleon Bonaparte :
Jargon daripada Emperor of France, Napoleon Bonaparte ini mengajar kita betapa pentingnya masa dalam kehidupan. Beliau mmg mengatakan ruang/peluang kita boleh dapat/ganti semula tetapi masa atau waktu tidak sedemikian. Sesaat yang berlalu tidak akan kembali lagi, jika anda silap buat keputusan sesaat lalu ia akan terus jadi sejarah. Yang selebihnya adalah masa sekarang dan masa depan. Oleh itu sentiasa berhati-hatilah dengan setiap saat yang anda bazirkan, nanti ia akan disesali tidak berkesudahan. Pastikan masa digunakan sebaiknya spt mafhum hadis Nabi, kerjarlah 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara iaitu masa senang sebelum susah, masa sihat sebelum sakit, masa lapang sebelum sempit, masa kaya sebelum miskin dan masa hidup sebelum mati...
......
jieha as a student pon akan rase bile time study rase mcm ..alahai lmbat nye lah..lagi-lagi dok ngah study sejarah or math..owhh tidakk !
tapi kalau nak di fikir kan..ade baek nye kite ssah-ssah skunk ..daripade kite mnyesal kemudian hari..betol x ?
erm..oke lah that's all..tok entry kali nieyh..huhu
harap korang enjoy ye..
# NOTA KAKI : ingat lah ! "Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.(3)- Al-Qur'anul Karim; Surah Al-'Asr (103) ayat 1-3).. so renung2 kan lah yee :D #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

4 oo blogger's respon at jieha:

SyedGraphiX said...

masa itu emas, oleh itu hargailah setiak detik kehidupan kita ni dgn mengabdikan diri kpd Allah. btw, 1st time singgah sini. hai tuan belog! :D

najeeha ramli said...

@SyedGraphiX haha btol tu ..btw thankz ye coz sudi singgah :D

aRa ❤ aFiq™ said...

sy da taw hargai mase skunk.. :D

najeeha ramli said...

@aRa ❤ aFiq™bgs2 kak..:)

ยช
Copyright © . All Right Reserved by Najeeha Ramli