Online Diary ◕‿◕ najeeha ramli ◕‿◕: Janji

November 28, 2011

Janji

assalamualaikum sume . .sejak kebelakangan nie rajin pulak jieha asyik nak menhupdate blog jerk..
haha..bukan pe ..bile cuti skolah nieyh x tau lah nak wat apew at uma..bile bosan-bosan tu mnghadap laptop jelah keje jieha..mak nak bising x bole ..laptop bukan dye beli kan..abah kesayangan jieha yang beli kan..atototo :D
kali nieyh jieha nak talk about janji or "promise"..
zaman sekarang orang cume tau berjanji but susah beno nak kota kan..jieha rase bnde nie selalu terjadi at pasangan couple..haha

but bukan sume orang tau yang mungkir janji..jngn cakap sume tak baikkk ..dose
anty ALLAH mara :D
oke-oke ..jom bace nieyh ..if de salah silap " i'm sorry" yee . ..
“Dan penuhilah janji, sesungguhnya janji itu pasti dituntut pertanggungjawabannya“ ( Al Isra 34 ).

Berjanji itu mudah. Menunaikannya itu susah. Kerana berjanji itu hanya menggunakan mulut. Tetapi menunaikannya itu menggunakan pergerakan anggota badan.btol x ?

Ramai di kalangan kite suka berjanji tetapi sering terlupa untuk menunaikan janji. Sedangkan Allah telah berkali-kali memperingatkan kepada hamba-hambaNya tentang kepentingan menunaikan janji. Ayat di atas dan dikukuhkan dengan ayat-ayat al-quran yang lain membuktikan janji itu bukan harus ditunaikan, tetapi wajib ditunaikan. Lebih-lebih lagi janji itu bersangkut paut dengan Allah pencipta alam.

Allah SWT berfirman, “Dan tepatilah perjanjian dengan Allah apabila kamu berjanji dan janganlah kamu membatalkan sumpah-sumpah itu sesudah meneguhkannya“ (An-Nahal : 91)

Rasulullah s.a.w di dalam hadis baginda telah mempercirikan golongan munafiq dengan tiga ciri utama. Dan antara ciri itu ialah memungkiri janji apabila telah berjanji.

“Tanda-tanda munafiq ada tiga. Apabila berbicara, dia dusta. Apabila berjanji, dia mungkiri. Apabila dipercayai, dia khianat “ (HR.Muslim).

Semua dalil dari al-quran dan hadis di atas sudah jelas membuktikan kepada kite bahawa memungkiri janji itu suatu perkara yang dipandang serius dalam islam. Malah sifat ini sering disifatkan dengan sifat orang munafiq. Siapa itu munafiq? Munafiq adalah golongan yang mengaku dirinya islam tetapi pada hatinya tersimpan kebencian pada islam malah menolak kebenarannya. Adakah kita mahu tergolong dalam golongan ini? Sudah pasti tidak. Malah kita pasti membencinya. Dan ingatlah golongan munafiq ini di akhirat kelak pasti dicampakkan ke dasar terdalam di dalam neraka.

Di dalam hadis riwayat anas bin malik, dan apabila Rasulullah s.a.w bertanya pada jibril tentang pemilik pintu-pintu neraka, maka jawab jibril: “pintu yang paling bawah ialah untuk golongan munafiq”

Dan lebih teruk lagi, mereka yang sengaja dan suka memungkiri janji ini juga disifatkan di dalam al-quran seperti golongan kafir. Di mana mereka ini menjadikan kata-kata janji itu sebagai barang mainan dan gurauan tanpa sedikit pun rasa bersalah apabila memungkiri janji itu.

Allah SWT berfirman, “Sesungguhnya makhluk yang paling buruk di sisi Allah ialah orang-orang yang kafir, kerana mereka itu tidak beriman. Iaitu orang-orang yang kamu telah mengambil perjanjian dari mereka, sesudah itu mereka mengkhianati janjinya pada setiap kalinya, dan mereka tidak takut akan akibat-akibatnya“ (An Anfal 55 – 56).

Ingatlah wahai saudara-saudaraku. Janji itu tidak salah, tetapi memungkirinya itu yang salah. Menjadikan janji sebagai mainan kata-kata sudah cukup menggambarkan dirinya seorang yang tidak boleh dipercayai. Bukan sahaja hilang kepercayaan dari Allah, malah boleh mengundang ketidakpercayaan masyarakat terhadapnya. Kerana memungkiri janji itu bukan sahaja dibenci oleh islam, tetapi juga dibenci oleh masyarakat. Kerana itulah fitrah manusia. Yang memungkiri janji pasti dibenci dan sebaliknya mengundang rasa senang hati.

Menunaikan janji berkait rapat dengan sifat amanah. Rasulullah s.a.w memiliki sifat amanah malah wajib atas baginda bersifat amanah. Malah sifat ini telah diamalkan baginda sebelum dilantik menjadi rasul bagi umat. Sehingga baginda digelar oleh masyarakat quraish ketika itu dengan gelaran‘al-amin’ iaitu seorang yang menjaga amanah.

Ini adalah antara bukti jelas bahawa menunaikan janji adalah sifat yang disenangi dan disanjungi oleh masyarakat. Mempunyai sifat disebaliknya pula hanya menambahkan kebencian dan hilang percaya dari masyarakat. Ingatlah, berjanji itu mudah. Menunaikannya itu susah. Jadi berhati-hatilah dalam berjanji. Kerana janji itu menuntut pada usaha menunaikannya.

‘janjiku untuk setia, akanku terus setia sampai bila-bila’
terjiwang lah pulak ..haha

erm..bile talk about bnde yang cam nieyh teringat pulak at someone tu..ape lah ..
btw that's all jelah yang mapu jieha kongsikan..kalau de salah or silap ..jieha mnx maap keyh ..
# NOTA KAKI : jngan sesekali mungkir janji tau..sebab tak baik..lagi pon nanty at akhirat kite akan di tanye why kite mungkir janji..so kalau x nak dose ..jngan mungkir janji tau ♥ #
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

4 oo blogger's respon at jieha:

Ku Azhar said...

terbaekkk!!!!!!!

najeeha ramli said...

@Ku Azhar tq Ku Azhar :D

Sarah Mnasir said...

tpi lau slalu mungkir jnji bek ka ta bek ? hee

najeeha ramli said...

@aRa ❤ aFiq™ tak baek ..tak baek .>.<

ยช
Copyright © . All Right Reserved by Najeeha Ramli